Pyszne placki z cukinii z surówką z buraczków

Nie wszyscy wiedzą, że cukinia wspomaga odchudzanie i odkwasza organizm, ale jej właściwości lecznicze mają o wiele większy wpływ na nasz organizm. To warzywo poleca się w diecie nowotworowej. Naukowcy zgodnie twierdzą, że cukinia obok czosnku, czarnej porzeczki czy pomidorów zmniejsza ryzyko raka nowotworów przewodu pokarmowego, w tym żołądka, trzustki, jelita grubego oraz jamy ustnej. Jeśli chcecie poznać więcej właściwości cukinii odsyłam Was do źródła: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/cukinia-wartosci-odzywcze-kalorycznosc-wlasciwosci-lecznicze/97cxr9

Składniki:placki z surówką1

2 średnie cukinie (ja użyłam żółtą)

3 średnie ziemniaki

1 duża marchew

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

Garść natki pietruszki

1 czubata łyżeczka soli

Pieprz cytrynowy

2 jajka

3 łyżki mąki

Śmietana kwaśna 18%

 

Wykonanie:

Cukinię, ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasolić i odstawić na ok. 20-30 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody. Natkę pietruszki posiekać dodać do pozostałych warzyw. Posypać pieprzem, dodać jajka i mąkę. Dobrze wymieszać łyżką. Smażyć cienkie placki. Smażyć ok. 4 minut z jednej strony w niewielkiej ilości oleju. Placki można podawać z surówką z buraczków, na którą przepis znajdziecie na moim blogu: http://przepisybabci.blog.pl/2014/09/17/surowka-z-buraczkow-pyszny-dodatek-do-obiadu/

oraz niewielką ilością śmietany.placki z surówką2

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *