Nadziewane patisony z kaszą jaglaną

Dzisiaj chciałabym Wam polecić nadziane patisony wg mojego autorskiego przepisu. Polecam gorąco to proste i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Smacznego!!!

Składniki:nadziane patisony2

4 średniej wielkości patisony

100 g kaszy jaglanej

½ świeżej czerwonej papryki lub 1 mała papryka

1 średniej wielkości cebula

1 mały por

1 ząbek czosnku

300 g schabu bez kości

4 plastry sera

Szczypta kurkumy,

Sól,

Pieprz cytrynowy

Szczypta pieprzu cayen

Papryka słodka mielona

Garść świeżo posiekanej pietruszki i liści selera

 nadziane patisony3

Wykonanie:

Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Patisony oczyścić z gniazd nasiennych, wcześniej odkrawając tylko górę (tam gdzie jest ogonek to dla mnie jest dół). Schab pokroić w kostkę. Podsmażyć z przyprawami na patelni. Podsmażać ok. 5nadziane patisony minut. Następnie do schabu dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz por i podsmażać jeszcze ok. 2-3 minut. Do miski wrzucić kaszę, podsmażony schab z warzywami, posiekany na drobno czosnek oraz pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić patisony. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika. Na każdym patisonie położyć plaster sera. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *