Kiełbasa słoikowa

Składniki:kiełbaska2

1 kg szynki

30 dag boczku surowego

4 ząbki czosnku

Sól

Pieprz mielony

Majeranek

Bazylia

Gorczyca

Papryka mielona słodka

1 łyżka żelatyny

Smalec

 

Wykonanie:

 Szynkę, boczek, czosnek zmielić na grubszych oczkach. Doprawić przyprawamikiełbaska1 według uznania. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Włożyć do słoików. Na wierzch włożyć po 1 łyżeczce smalcu. Delikatnie zakręcić.

Słoiki o pojemności 0,35 litra – 0,5 litra gotować 1 godzinę i 20 minut na bardzo małym ogniu. Większe słoiki trzeba gotować o ½ godziny dłużej.

Słoiki dobrze dokręcić po ugotowaniu.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *