Ciasto Milka

To ciasto wymyśliła moja Mama. Smakuje wybornie. Polecam :). 

 Biszkopt:ciasto milka

Składniki:

5 jajek

1 szkl. cukru

1 ¼ szkl. mączki ziemniaczanej

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:

ciasto milka1Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut.

 Po upieczeniu i ostudzeniu biszkoptu (można upiec 1 dzień wcześniej) przygotować krem.

 Krem:

Składniki:ciasto milka2

8 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać później do bezy)

1 ½ szkl. cukru

4 łyżki mączki ziemniaczanej

2 szkl. mleka

1 kostka masła

Wykonanie:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem.

Drugą szklankę mleka roztrzepać z żółtkami. Dodać do tego mączkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

Do gotującego się mleka z cukrem (na małym ogniu) wlać mleko z żółtkami i mączką. Doprowadzić do wrzenia,  tak jak budyń.

Przestudzony budyń utrzeć z masłem (masło powinno mieć temperaturę pokojową).

 

Wykończenie:

1 paczka biszkoptów czekoladowych

300 gram masy krówkowej – kajmak

200 ml śmietany 36%

1 łyżka żelatyny

Uwaga: śmietanę ubijamy na samym końcu, tuż przed wyłożeniem na ciasto.

 

Na spód kładziemy biszkopt i wykładamy krem. Na krem kładziemy odwrócone biszkopty (płaską stroną do góry). Następnie wykładamy masę krówkową. Aby masa krówkowa dobrze wykładała się z puszki, należy ją uprzednio wstawić do gotowanej wody i mieszać, aż zacznie robić się lejąca.

ciasto milka3Przygotować śmietanę. 1 łyżkę żelatyny namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody i zalać do ¼ szkl. wodą gotowaną, rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać letnią żelatynę i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na kajmak. Na śmietanę można potrzeć biszkopty lub czekoladę.

Smacznego!!!  🙂

2 thoughts on “Ciasto Milka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *