Makowiec ucierany mojej Babci

Składniki:makowiec ucierany4

1 szkl. maku

1 szkl. mąki tortowej

1 szkl. cukru

1 kostka margaryny

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na formę do babek o średnicy 24 cm

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek.makowiec ucierany1

Białka ubić na sztywną pianę.

Margarynę utrzeć z cukrem.

Dodać mak i ucierać ok.8-10 minut.

Stopniowo dodawać po 1 żółtku.makowiec ucierany

Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem.makowiec ucierany2

Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.makowiec ucierany3

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.

Smacznego!!!

 

4 odpowiedzi do “Makowiec ucierany mojej Babci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *