Tort orzechowo-bezowy

Biszkopt orzechowy

Składniki:orzech-beza5

6 jajek

15 dag zmielonych orzechów

6 łyżek cukru

3 łyżki tartej bułki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe

 

Wykonanie:

orzech-beza2Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i wymieszać mikserem. Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.

 

Beza:orzech-beza

Składniki:

3 białka

100 gram cukru

100 gram cukru pudru

 

Wykonanie:

orzech-beza1Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać przesiany przez sitko cukier puder i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 70 minut.

 

orzech-beza3Krem:

Składniki:

4 budynie waniliowe lub śmietankowe

8 łyżek cukru

1 litr mleka

2 kostki masła

 

Wykonanie:

Z 1 litra mleka odlać ¾ szklanki i wlać do większego naczynia. Pozostałe mleko zagotować z 8 łyżkami cukru. Do odlanego mleka wsypać 4 paczki budyniu dobrze wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego budyń i gotować jeszcze przez chwilę. Gotowy budyń przestudzić. Zimny budyń można zacząć miksować, dodając po 1 łyżce masła.

 

Wykończenie:

orzech-beza4Biszkopt orzechowy przekroić na połowę. Jedną część położyć na spód talerza do tortów i wyłożyć na nią krem. Przykryć bezą i posmarować kremem. Na wierzch położyć biszkopt orzechowy. Posmarować kremem i udekorować według uznania.

Smacznego!!!

3 odpowiedzi do “Tort orzechowo-bezowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *