Śledzie po łowicku

Składniki:

6 płatów śledziowych solonychśledzie połowicku

2 cebule średnie – pokroić w cieniutkie piórka

3 łyżki majonezu

3 łyżki śmietany – można dodać więcej śmietany np. 5 lub 6 łyżek

3 ogórki kiszone – pokroić w drobniutkie paseczki

3 ogórki konserwowe – pokroić w cienkie paseczki

2 średnie marchewki – marchewkę ugotować na pół miękko i pokroić w paseczki

1 łyżeczka octu (do smaku)

pieprz

cukier

 

Wykonanie:

 śledzie po łowickuŚledzia wymoczyć ok. 2 – 3 godziny,  pokroić w skos w paski (1 cm). Pokrojone: marchewkę, ogórki, cebulę mieszamy razem. Następnie dodajemy majonez, śmietanę. Doprawiamy octem, cukrem i pieprzem, dokładnie mieszamy. Smak ma być mocny (winny). Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny, aby się „przegryzło”.

 Smacznego!!!

Jedna odpowiedź do “Śledzie po łowicku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *