Drożdżówka z owocami – pycha!!!

Na blachę o wymiarach 25cm x 40cm

 drożdżówka1

Składniki na ciasto:

3 jajka

½ szkl. cukru

½ kostki margaryny

½ kg mąki tortowej

5 dag drożdży

1 szkl. mlekadrożdżówka4

1 cukier waniliowy

3 świeże brzoskwinie

 

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ze szczyptą soli. Dodać do wcześniej ubitych jajek. Stopniowo zacząć dodawać mąkę. Margarynę roztopić na małym ogniu (nie gotować). Ciepłą dodawać do masy. Ja wszystko ubijam mikserem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ½ godziny. Ciasto jest zawsze udane. drożdżówkaPotem wyłożyć na blachę, delikatnie posypać drobnymi zakruszkami. Na to położyć brzoskwinie i ponownie posypać drobnymi zakruszkami. W ten sposób owoce nie opadną na dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

 

Składniki na zakruszki:

1/3 kostki margaryny

1/3 szkl. cukru

Szczypta proszku do pieczeniadrożdżówka3

Mąki dodawać tyle, żeby tworzyły się zakruszki

Wszystko zagnieść ręką.  

  

Smacznego !!!

2 thoughts on “Drożdżówka z owocami – pycha!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *