Śledzie po japońsku – ryba

śledzie3Dzisiaj przedstawię Wam przepis na śledzie po japońsku w zalewie z koncentratu pomidorowego Pudliszki. To zalewa na słodko – kwaśno. Śledzie w niej smakują wyśmienicie. Zresztą spróbujcie sami.

Polecam !!!

 

Ja zaczynam od przygotowania zalewy.

 Zalewa:śledzie5

½ koncentratu pomidorowego Pudliszki

4 łyżki ketchupu (też najlepiej Pudliszki)

3 łyżki octu

2 szklanki wody

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

3 ziarenka ziela angielskiego

1 listek liścia laurowego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować. Gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

 

Pozostałe składniki:śledzie2

 1 słoik (650 gram) filetów śledziowych w oleju z cebulką

6 ćwiartek papryki w occie

1 mały słoik ogórków w occie

 

Wykonanie:

Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 1,5 cm x 1,5 cm. Cebulki ze śledzi nie wyrzucamy też będzie nam potrzebna. Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę.

 

Wykończenie:śledzie4

Wszystkie składniki łącznie z cebulką zalać przestudzoną zalewą i wymieszać. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego !!!

1 thought on “Śledzie po japońsku – ryba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *