Pyszny obiad na rumuńską nutę

Kiełbaski rumuńskie:obiadek

 Składniki:

½ kg mielonego

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki mączki ziemniaczanej

3 jajkakiełbaski kiełbaski1

Sól

Pieprz

Czosnek

Cebula

Majrenek

20 dag warzyw (seler, por, marchewka)

1 mały koncentrat pomidorowy

3 łyżki śmietany

2-3 szklanki wody

 

Wykonanie:

kiełbaski2

Do mięsa mielonego dodać przyprawy, tartą bułkę, mączkę ziemniaczaną, jajka i dokładnie wyrobić. Formować kiełbaski, obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na margarynie po 2-3 minuty z każdej strony. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy z wodą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Kiełbaski po 20 minutach wyciągnąć z piekarnika. Położyć na nie starte lub pokrojone w kostkę warzywa. Zalać wodą z koncentratem i śmietaną, i ponownie wstawić do piekarnika na około 30 minut. Podawać w sosie własnym. Jeśli sos będzie za rzadki możemy go delikatnie zagęścić mąką.

 

Surówka z marchewki

surowka

Składniki:

½ kg marchwi

2 jabłka

1 średni por (nie za duży)

½ szkl. śmietany 18%

2 łyżki tartego chrzanu

Zielona pietruszka

Sól

Cukier

Sok z ½ cytryny

 

Wykonanie:surowka2

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać jabłka poszatkowane na grubszej tarce. Por przekroić na połowę i drobno pokroić i dodać do marchwi z jabłkami. Wymieszać wszystko z chrzanem, śmietaną i drobno pokrojoną pietruszką. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.

obiadek1

 SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *