Delikatna pieczeń rzymska z jajkiem

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczną i delikatną pieczeń rzymską, którą dawno temu robiła moja Babcia. Swoją delikatność zawdzięcza wodzie i ubitej pianie z białek. Prosta w wykonaniu. Możemy ją podać do obiadu lub zamiast wędliny na kanapkę. Najlepiej smakuje z bułeczkami domowej roboty, na które przepis też znajdziecie na moim blogu 🙂 .

 

Wyrabianie mięsa
Wyrabianie mięsa

 

Składniki:

½ kg mięsa mielonego

2 jajka surowe

3 jajka gotowane na twardo

1 szkl. ciepłej wody

4 łyżki tartej bułki

1 cebula

1 łyżka majeranku

Ułożenie ugotowanych jajek
Ułożenie ugotowanych jajek

 

1 łyżka mączki ziemniaczanej

Sól

Pieprz

 

Wykonanie:

Cebulę przesmażyć. Białko ubić na sztywną pianę. Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulę, bułkę tartą, wodę, surowe żółtka, mączkę ziemniaczaną oraz przyprawy (majeranek, sól, pieprz) i wymieszać. Na końcu dodać pianę i dokładnie wyrobić. Połowę mięsa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na środek położyć ugotowane jajka i przykryć pozostałą częścią mięsa. Ufor

Formowanie pieczeni
Formowanie pieczeni

mować roladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40 minut.

 

SMACZNEGO !!!

Gotowa pieczeń
Gotowa pieczeń

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *