Szybkie i tanie ciasto owocowe (cheap and quick cake with strawberry)

Gotowe ciasto owocowe

The English version is available below.

To najszybsze ciasto owocowe. Można je wykonać razem z pieczeniem w 45 minut. Polecam kiedy dostaniemy niezapowiedzianych gości lub jak mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki:

Ciasto - szybki placek
Ciasto – szybki placek

2 szkl. mąki tortowej

1 szkl. śmietany

1 szkl. cukru

2 jaja

1-2 łyżki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Esencja zapachowa wg uznania

Owoce

 

Wykonanie:

Gotowe ciasto owocowe
Gotowe ciasto owocowe

Jajka z cukrem utrzeć. Dodać śmietanę, olej, olejek zapachowy i miksować jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch położyć owoce (mogą być mrożone). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.

 

Wykończenie:

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

SMACZNEGO !!!

Samcznego!!!
Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

Easy, quick and tasty cake which you can make within 45 minutes using ingredients you have on hand. Great for party or to take on a picnic.

 

Ingredients:

2 caps of wheat flour

1 cup of sour cream

1 cup of white sugar

2 eggs

1 – 2 tbsp. of oil

2 tsp. of baking powder

1 tbsp. of vanilla extract

Strawberry

 

Method:

Stir eggs with sugar. Add sour cream, oil and vanilla extract to the mixture and mix it a while a minute. Combine wheat flour with baking powder and mix until completely blended. Set out the cake on baking tray (diameter: 24cm). put strawberries on the top of the cake. Bake the cake in the preheated oven at 1700C for 35 minutes.

 

Decoration: pour icing sugar.

 

Bon appétit!!!

24 thoughts on “Szybkie i tanie ciasto owocowe (cheap and quick cake with strawberry)

  1. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

    1. Do przygotowania ciasta, które ma w przepisie śmietanę, używamy śmietany kwaśnej. Natomiast do przygotowania kremu na bazie śmietany używamy śmietany słodkiej 🙂

  2. Wygląda przepysznie:) Na pewno zrobię w najbliższej przyszłości:) Mam tylko małe pytanie: czy śmietana ma być słodka czy kwaśna? Pozdrawiam.

      1. Upiekłam dziś rano. Wyszło rewelacyjne:) Pięknie urosło, jest pyszne, pewnie często będzie gościć u nas w domu:) Dzięki za przepis, pozdrawiam:)

          1. Odkąd są świeże truskawki piekę to ciasto dosłownie co drugi dzień:) Znika błyskawicznie a moje dzieci chcą więcej i więcej:) Jeszcze raz dziękuję za ten przepis.

    1. Do przygotowania ciasta na bazie śmietany używamy śmietanę kwaśną. W przypadku kremu na bazie śmietany używamy śmietany słodkiej. Udanego wypieku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *