Szlacheckie faworki mojej Babci

Składniki:Faworki

10 dkg drożdży

2 szkl. kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru

4 szkl. mąki tortowej

6 żółtek

 

Wykonanie:

Faworki 2

Śmietanę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Do miski wsypać wszystkie składniki i dodać podgrzaną śmietanę wraz z drożdżami. Urabiać do uzyskania jednolitej masy tak długo, aż nie będzie kleiła się do rąk. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać prostokąty o długości 10 cm a szerokości 3 cm, przeciąć na środku i przewinąć. Piec tak jak pączki na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju do zrumienienia z obydwu stron. Białka można zamrozić i wykorzystać później do zrobienia, np. bezy.

 

Wykończenie:

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *