Tradycyjna żydowska zapiekanka ziemniaczana

To akurat nie jest przepis mojej Babci, ale chcę się nim z Wami podzielić, ponieważ to bardzo pyszna zapiekanka ziemniaczana, którą Żydzi pieką co czwartek na piątkowy szabas. Udało mi się go wydobyć od młodej Żydówki, u której pracowałam kiedyś w Londynie.

 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

2 kg ziemniaków

3-5 jajek

50 gram margaryny lub 10 łyżek oleju

½ szkl. wody kranówki

1 łyżka soli

 

Wykonanie:

Ziemniaki potrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka rozbełtać, margarynę rozpuścić (nie gotować) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do ziemniaków. Wszystko wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1 ¾ godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia możemy przykryć zapiekankęZapiekanka ziemniaczana po żydowsku folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekła.

 

Smacznego !!! 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *