Wielkanocny czekoladowy zajączek

CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE

5 jajek

1 szkl. cukru

Zajączek 1

2 łyżki mąki

3 łyżki mączki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej powoli dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką.

KREM CZEKOLADOWY:

1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego

1 kostka masła

Wykonanie:

Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe.

Zając 2

KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca)

1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta.

Dodatkowo przygotować dżem najlepiej porzeczkowy lub jagodowy, ewentualnie truskawkowy.

 

Wykończenie:

Biszkopt przeciąć na połowę. Dolną warstwę posmarować dżemem oraz kremem czekoladowym. Przykryć drugą warstwą biszkpotu i posmarować kremem. Pozostawić tylko tyle kremu do posmarowania miejsc  widocznych po wycięciu uszu. Uszy wyciąć po przeciwległych stronach biszkoptu z nałożonym kremem, aby wyglądały tak jak na zdjęciu. Krem waniliowy nałożyć do szprycy i zaznaczyć kontury zająca oraz łapki i koszyczek. Do koszyczka nakładamy kolorowe wielkanocne jajeczka lub lentilki. Z kolorowych jajeczek robimy również oczy i nos. Wąsy można wykonać z paluszków lub układamy rodzynki. Zajączka można ozdobić wg własnego uznania.

Zając 3

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *