Pyszny sernik na ciemnym spodzie

CIASTO CIEMNE POD SERNIK

Składniki:

Ciemne ciasto na spód

3/4 kostki margaryny

1 szkl. cukru

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 szkl. mąki

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji tak, aby nie przyklejało się do rąk.

MASA SEROWA

1,5 kg twarogu

6 jaj (białka ubić)

Masa serowa

1,5 szkl. cukru

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

20 dag margaryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz margaryną utrzeć. Stopniowo dodawać zmielony twaróg. Dodać budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać, nie miksować.

Wykonczenie:

Na spód blachy nałożyć połowę porcji ciasta ciemnego (można rozwałkować i położyć lub równomiernie rozgnieść ręką. Natępnie wyłożyć masę serową. Na wierzch zrobić kratownicę z drugiej części ciasta ciemnego lub położyć w całości. Piec  w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, około 60-65 minut. Po upieczeniu można sernik polać polewą czekoladową (przepis znajduje się przy placku miodowym).

Surowe ciasto

SMACZNEGO !!!

Sernik

 

2 odpowiedzi do “Pyszny sernik na ciemnym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *